Over ons

Wij doen er alles aan om vitale en gezonde moederdieren uit te broeden.

Om je een beeld te geven van wat er in de broederij gebeurt, nemen we je graag mee in het proces van ei tot kuiken (moederdier). 

051- Jorik Algra Fotografie_v2.jpg

Na het lezen van deze pagina weet je:

  • Hoe lang het duurt voordat een kuiken uit het ei komt
  • Hoe wij een optimale broedomgeving creëren voor het embryo in het ei
  • Waarom je moet douchen voordat je de broederij in komt
  • Hoeveel mensen bij ons werken

Aanleveren van de broedeieren

Het proces begint bij het aanleveren van de broedeieren door de productiebedrijven. Samen met de productiebedrijven streven we naar een hoogwaardige kwaliteit van de broedeieren. Hiermee wordt namelijk een belangrijke basis gelegd voor vitale en gezonde moederdieren.

069- Jorik Algra Fotografie_.jpg

De eerste 18 dagen

De eieren worden 18 dagen voorgebroed in een voorbroedmachine. Deze machines creëren de optimale broedomgeving voor het embryo. Dit gebeurt op basis van onder meer temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie en door ieder uur de eieren te keren.

040- Jorik Algra Fotografie_.jpg

Schouwen, vaccineren en overleggen in uitkomstbakken

Rond de achttiende dag worden de eieren geschouwd. Dat betekent dat de onbevruchte eieren worden gescheiden van de bevruchte eieren. De bevruchte eieren krijgen een vaccinatie en worden vervolgens overgelegd in uitkomstbakken. In deze bakken staan de eieren dan nog 3 dagen in uitkomstmachines. Ook in deze machines wordt op basis van temperatuur, ventilatie en luchtvochtigheid een optimaal klimaat gecreëerd voor het kuiken om uit het ei te komen.

027- Jorik Algra Fotografie_.jpg

Kuikens klaar maken voor transport

Op de 21e dag zijn alle kuikens uit het ei gekomen. Op die dag is het belangrijkste doel om de gezonde en vitale kuikens zorgvuldig en voorspoedig klaar te maken voor transport richting de klant. De kuikens worden allemaal nagekeken, geteld, gevoerd en uiteindelijk ingepakt voor transport.

112- Jorik Algra Fotografie_.jpg

Dierenwelzijn en bioveiligheid

Dierenwelzijn en bioveiligheid staan hoog in het vaandel in onze broederij. Naast een vaccinatieprogramma hanteren we ook een uitgebreid programma aan bioveiligheidsmaatregelen om de kuikens te beschermen tegen pluimveeziektes. Zo hebben we bijvoorbeeld een streng bezoekersbeleid en moet iedereen die binnenkomt douchen en onze bedrijfskleding aan. Verder streven we ernaar dat de eieren en kuikens, waar ze zich ook bevinden in het bedrijf, zich omgeven in optimale klimaatomstandigheden. Ook trainen we al onze medewerkers in het zorgvuldig werken met kuikens.

124- Jorik Algra Fotografie_.jpg

Teamwerk

In de broederij werken we met een ervaren en enthousiast team van ongeveer 20 mensen. Werken in de broederij betekent niet dat je een speciale opleiding moet hebben gehad. Het belangrijkste is dat de sector je aanspreekt en dat je het leuk vindt om in een teamverband te werken. De rest kunnen we je allemaal leren. Oftewel, learning by doing.

 

Wil je meer weten?

Neem vrijblijvend contact op.

Neem contact op